Русија и Турција постепено ќе се префрлаат на националните валути во меѓусебната трговија

од Vladimir Zorba

Преминот на Турција и Русија на плаќања во нивната меѓусебна трговија во рубљи, а потоа и во турски лири, ќе помогне да се заштитат турските девизни резерви, пишува турскиот весник Милиет, цитиран од ТАСС.

Изданието забележува дека одлуката да се префрли на рубљи во меѓусебните плаќања, усвоена на 5 август на преговорите во Сочи меѓу претседателите на Турција и Русија, Реџеп Ердоган и Владимир Путин, ќе доведе до одбивање на двете земји да го користат доларот и еврото во билатералната трговија.

Преминот кон користење на рубљи се очекува да започне со плаќање на рускиот природен гас. Како што беше соопштено веднаш по средбата на двајцата претседатели, Турција многу брзо почна да плаќа дел од руските испораки на природен гас во рубљи.

Последователно, плаќањата во национални валути ќе се прошират на финансиските операции според договори со турски подизведувачи, различни видови трговија меѓу двете земји.

Се верува дека на тој начин девизните резерви на Турција ќе бидат подобро заштитени, забележува Милиет.

Слични содржини