САД и Саудиска Арабија повикуваат на продолжување на прекинот на огнот во Судан

од desk4

САД и Саудиска Арабија ги повикаа страните во Судан, кои се во конфликт, да продолжат со прекинот на огнот кој истекува утре. Прекинот на огнот беше постигнат преку посредништвото на САД и Саудиска Арабија и траеше една недела.

Иако прекинот на огнот не успеа целосно да ги сопре борбите во главниот град Картум и во целата земја, САД и Саудиска Арабија изразија надеж дека продолжувањето на прекинот на огнот ќе олесни испораката на хуманитарна помош до суданскиот народ.

Во заедничкото соопштение, САД и Саудиска Арабија ја повикаа воената влада на Судан и ривалските сили да ги поддржат преговорите за продолжување на прекинот на огнот.

Оваа акција е предприемена во обид да се намали насилството и да се отвори пат за преговори и мирно решение на конфликтот во Судан.

Слични содржини