САД воведува нови санкции против Северна Кореја поради перење пари и кибер активности

од desk4

Американското Министерство за финансии денеска воведе нови санкции против Северна Кореја, насочени кон четири субјекти и еден поединец, кои се вклучени во перење пари и кибер активности. Ким Санг-Ман и софтверската компанија Чинион, кои имаат седиште во Северна Кореја, се меѓу предметите санкционирани од страна на САД и Јужна Кореја, поради нивните активности во информатичката технологија. Останатите три компании, кои се Сто и десеттиот истражувачки центар, Универзитетот за автоматизација во Пјонгјанг и Бирото за техничко истражување, беа претходно санкционирани од Јужна Кореја поради нивните кибер операции и генерирање на незаконски приходи. Овие приходи ги поддржуваат програмите за развој на оружје за масовно уништување во Северна Кореја.

Слични содржини