Сексолозите советуваат: Водењето љубов во време на коронавирус не треба да трае подолго од десет минути

од Берта Китинска

Пациентите кои биле подложени на коронавирус не треба да имаат сексуални односи најмалку еден месец по закрепнувањето, а самиот однос не треба да биде интензивен или да трае подолг од десет минути.

Сексолозите советуваат помалку напорни пози, бидејќи тие помалку ќе го оптоваруваат срцето.

Кардиохирург проф. Д-р Миjко Ристиќ објаснува дека Ковид19, во зависност од сериозноста на клиничката слика, остава сериозни последици и срцевите пациенти и луѓето со висок крвен притисок се изложени на најголем ризик.

“Без оглед на сериозноста на клиничката слика, не треба да имате контакт најмалку четири недели по инфекцијата. Со текот на времето, како што напредува закрепнувањето, здравјето на пациентот може да се подобри, а потоа може да има враќање на сексуалната активност. Прво закрепнување, а потоа секс, бидејќи короната ги уништува клетките на срцевиот мускул, ги ослабува и доведува до замор, недостаток на фитнес и слаба подвижност “, рече тој.

Психијатарот и сексолог Јован Мариќ вели дека ризикот е најголем кај мажите по 50-годишна возраст, кои се желни да се „докажат“, особено ако имаат помлади партнери.

“Апелирам до нив да не се докажуваат затоа што можат да доживеат срцев удар. Препорачливо е да уживаат едни во други, кои се помалку заморни “, рече Мариќ.

 

loading...

Слични содржини