Шест видови на зеленчук се богати со протеини кои можат да помогнат во градењето мускули

од Radmila Tasevska

Редовната потрошувачка на одредени зеленчуци во исхраната може да помогне во градењето мускули. Иако зеленчукот нема протеини како, на пример, месото, ако внимавате колку макронутриенти внесувате во вашето тело, секој грам е важен. Повеќето луѓе треба да јадат најмалку 20 грама протеини по оброк, а вклучувањето на различни извори на протеини е добар начин да се постигне таа цел, пренесе Стандард лајф.

Компир

Овој скробен клубен е познат по тоа што е полн со јаглехидрати, но има и една од највисоките протеински содржини од кој било зеленчук. Средно бел компир содржи четири грама протеини, калиум, витамин Ц и растителни влакна. Некои истражувања покажуваат дека тој е корисен и за здравјето на срцето, здравјето на цревата, па дури и за контрола на апетитот, пренесува Today.

Додавањето печен компир во секој оброк е одличен начин да го зголемите внесот на протеини од растително потекло. Компирите можете да ги користите и како фил за состојки богати со протеини, како што се сечкано пилешко, црн грав или сирење.

Брокула

Брокулата е еден од најпопуларните зеленчуци и е многу здрава. Комбинацијата на влакна и протеини го прави овој растителен зеленчук како состојка за полнење во оброците. Постојат многу начини да се користи брокула; може да се пече во рерна и да се служи со главното јадење, но и да се користи во супи и салати. Според Today, една чаша сечкана брокула има три грама протеини.

Бриселско зелје

Најчесто луѓето или сакаат или не го сакаат бриселското зелје, но тие се зеленчук кој ќе додаде малку протеини во исхраната. Бриселското зелје содржи многу хранливи материи, како што се витамин Ц и витамин К, влакна, антиоксиданси и други хранливи растителни соединенија. Една шолја бриселско зелје содржи три грама протеини, а може да се консумираат во вкусна салата или да се печат во рерна како прилог со вкусен ручек.

Аспарагус

Слично како и бриселското зелје, аспарагусот е зеленчук кој повеќето луѓе или го сакаат или не можат ни да помислат да го јадат. Тие се зеленчук богат со витамин А, фолна киселина и растителни влакна, со малку протеини. Витаминот А е важен дел од целокупното здравје на очите, а фолатите играат важна улога во развојот на фетусот и здравата бременост, пренесува Today. Количината на протеини е еднаква на онаа на бриселско зелје; една чаша аспарагус има три грама протеини.

Артичока

Можеби артичоките не се на вашето дневно мени, но можеби треба почесто да ги консумирате во исхраната. Тие се богати со пробиотски влакна кои го поттикнуваат растот на добрите бактерии во цревата, а исто така влијаат на добриот имунитет и здравјето на мозокот. Еден артичок со средна големина има четири грама протеини, а како што пренесува Today, многу е вкусно да се подготви во комбинација со пилешко во сос од сирење.

Пченка

Пченката содржи протеини и влакна, две хранливи материи кои ќе ве заситат. Тоа е одличен начин да ја задоволите потребата од слатки без да јадете слатки, а може да се подготви на многу начини и комбинации. Една пченка со средна големина има три грама протеини.

Сите шест видови зеленчук сè уште може да се комбинираат со храна како грав, цели зрна, овошје, зеленчук или јаткасти плодови за дополнително да се зголеми внесот на протеини и да се заменат некои производи од животинско потекло во исхраната.

Слични содржини