ШОКАНТНИ ПРИКАЗНИ ОД ЦРВЕНАТА КОВИД ЗОНА: Засекогаш ќе ги паметам лицата на пациентите кои се борат за воздух

од Берта Китинска

Директор на КБЦ „Бежанијска коса“ во Србија , д-р Марија Здравковиќ гостувајќи во утринската емисија , опиша со што се соочуваат сите здравствени работници од црвената ковид зона секој ден, а откри и кои ситуации и се најболни.

За најтешките искуства, ситуации што таа никогаш нема да ги заборави, д-р Здравковиќ вели:

“Јас секогаш ќе се сеќавам на лицата на пациентите кога тие се борат за воздух и тие се борат да ви објаснат дека треба да им го зголемите кислородот, а тоа е максимумот. Нема поголем притисок. Сакате да ги охрабрите и не можете да им кажете во тој момент да не можете да го зголемите кислородот. Тие се ужасни ситуации кога децата се распрашуваат за родители и родители кои доаѓаат поради деца и не можат да сфатат што се случува. Најлошото беше кога имавме пациент, тешко болен од ковид, чија сопруга беше бремена, па не можевме да и кажеме каква е ситуацијата, затоа побаравме помош. Тешко е, до последен момент верувате дека нешто ќе се случи. Многумина бевме болни и еден колега го загуби животот. Поминавме повеќе од 20 години работејќи заедно, дали тој е здрав, позитивен, весел, сите го носиме во нашите срца. Се сеќавам на сите жртви на здравствени работници со особено почитување, но бевме свесни за ризиците “, – рече д-р Марија.

loading...

Слични содржини