Што да јадете по штетната храна?

од Vladimir Zorba

Штетната храна е нешто што го “грешиме” секој ден. Ние се обидуваме да јадеме здраво, но секогаш некои чипсови, сендвичи или помфрит ќе ги расипат нашите планови. Затоа земаме повеќе сол, многу масти, шеќери и вештачки вкусови или конзерванси. Ова доведува до потечени стомачни, гасни и мрзливи црева. Имаме проблеми, па мора да направиме нешто за да го избегнеме непријатното чувство на тежина во стомакот.

Многу е важно да не се надминува препорачаниот дневен внес на натриум (под 2.300 mg) и шеќер (до 6 супени лажици за жени и до 9 чаеви за мажи). Исто така е добро да се ограничи количината на маснотии (до 65 грама дневно или просечно околу 2.000 калории дневно).

Дебелината, метаболичките нарушувања, дијабетес и срцеви проблеми, се меѓу повеќе сериозните здравствени проблеми кои можеме да ги добиеме ако не го ограничиме внесот на штетна храна. Првиот чекор што треба да го направите е да одберете храна и пијалоци, со кои ќе го ублажите чувството на тежина во стомакот по потрошувачка на брзата храна.

Ако претерувате со штетната храна, во нашето тело се акумулира поголема количина натриум. Ова може да го зголеми крвниот притисок, го зголемува ризикот од срцев удар, мозочен удар или појавата на бубрежно заболување. Затоа, храната богата со калиум спречува натриум. На пример, во просек големите банани има околу 422 мг калиум, портокалите содржат меѓу 230 и 350 мг од минералот, авокадото и спанаќот се исто така многу богати со калиум.

Храната со зеленчук исто така е добар избор по јадење  на штетна храна. Тие брзо нè насладуваат и ја намалуваат желбата за шеќер и јаглени хидрати. Тие се богати со влакна, кои за возврат го поддржуваат гастроинтестиналниот тракт.

Слични содржини