Што се случува со вашето тело кога јадете темно чоколадо?

од Stefanija Kuzmanovska

Веројатно веќе сте чуле дека темното чоколадо може да има низа здравствени придобивки. Ново истражување покажа дека токму оваа намирница може да ви помогне да согорувате повеќе калории и тоа додека седите.

Темното чоколадо, кое содржи повеќе од 70 отсто какао, е богато со растителни соединенија наречени флавоноиди и флаваноли кои се поврзани со помал ризик од срцеви заболувања и други кардиоваскуларни придобивки. Некои истражувања сугерираат дека потрошувачката на темно чоколадо е поврзана со помал ризик од инсулинска резистенција и висок крвен притисок.

Едно истражување сугерира дека црното чоколадо е исто така поврзано со низа когнитивни придобивки како што се подобрување на меморијата, побрзо ниво на обработка, подобри перформанси и подобро расположение.

Иако некои експерти сметаат дека доказите за здравствените придобивки на темното чоколадо се уште се незначителни, ново истражување исто така покажува кои се придобивките од црното чоколадо. Студијата е објавена во 2021 година во списанието International Journal of Exercise Science. Истражувачите го анализирале ефектот што го има темното чоколадо врз потрошувачката на енергија (метаболизам) кај жените за време на одмор и вежбање.

Во студијата учествувале 18 жени кои биле поделени во две групи. Едната група жени добивала 20 грама темно чоколадо, а другата група испитаници добила калорично еднакво количество бело чоколадо кој ги јаделе дневно за време на 28-дневното истражување. Беа анализирани потрошувачката на енергија во мирување (РЕЕ) и потрошувачката на енергија во вежбање (ЕЕЕ) пред давање на чоколадо и 28 дена по консумацијата на чоколадо. Вежбите вклучувале стационарно возење велосипед во два различни интензитети.

Резултатите покажаа дека учесниците кои јаделе темно чоколадо забележале скоро 10 отсто зголемување на метаболизмот во мирување (РЕЕ) во споредба со без зголемување на РЕЕ во групата жени кои јаделе бело чоколадо. Меѓутоа, темното чоколадо немало никакво влијание врз потрошувачката на енергија за време на кој било интензитет на циклусот, пренесува Eat this. Истражувачите веруваат дека флавоноидите во темното чоколадо го стимулираат забрзувањето на метаболизмот и нагласуваат дека се потребни дополнителни истражувања за да се открие каква улога има темното чоколадо во енергетскиот баланс, контролата на телесната тежина и составот на телото.

loading...

Слични содржини