Швајцарската армија користи хеликоптери за да доставува вода до жедни животни

од Stefanija Kuzmanovska

Хеликоптери на швајцарската армија се распоредени за да доставуваат вода до илјадници жедни животни на фарма за време на жешкото лето.

Недостигот на врнежи оваа година ги принуди фармерите да ја повикаат армијата за да донесат освежување на нивните животни и да ја спречат сушата што може да предизвика недостиг на храна подоцна во текот на годината, објави „Ројтерс“.

Во Швајцарија е во тек двонеделна операција каде хеликоптери Супер Пума се користат за полнење на речиси празните резервоари што фармерите ги користат за нивните крави, свињи и кози.

Слични содржини