Словенија ги отстрани Србија, БиХ, Црна Гора и Јадранска Хрватска од црвената листа

од Stefanija Kuzmanovska

Словенија ги отстрани Србија, Босна и Херцеговина, Црна Гора и Јадранска Хрватска од црвениот список на епидемиолошки помалку безбедни области, објавено е на веб-страницата на словенечката влада.

Одлуката стапува на сила на 12 јуни и важи до 20 јуни, кога ќе се ажурира во зависност од епидемиолошката состојба.

Германија, Чешка, Швајцарија, Ватикан, Австриски Тирол, Кипар, Луксембург, Полска и Словачка исто така беа отстранети од црвената листа, додека португалските Азорци беа додадени на црвената листа.

Во областите што не се на темно црвената или црвената листа, не постои голем ризик од инфекција со коронавирус, така што патниците кои доаѓаат од таква област можат да влезат во Словенија без задолжителен карантин.

Слични содржини