Сослушан синот на Мило Ѓукановиќ за „Пандора документите“

од Milan1

Блажо Ѓукановиќ, синот на црногорскиот претседател Мило Ѓукановиќ, утрово е сослушан во Специјалното државно обвинителство (СДТ).
Тој одговараше на прашањата на обвинителите во врска со случајот „Пандора документи“, јавува ТВЦГ, а главниот специјален обвинител Миливое Катниќ изјави дека Блажо Ѓукановиќ ќе биде сослушан вчера.

Од друга страна, Мило Ѓукановиќ ќе даде писмена изјава за тој случај, пренесуваат црногорски „Вијести“.

„Можна е писмена изјава. Ова им се дава на високи функционери, не за да бидат привилегирани или одвоени од другите, туку за да се избегне процедурата на контрола на просториите. Се проверува деали некој ја затрул водата, дали некаде нема експлозивна направа, а тоа ни одзема денови. Затоа ги запишуваме прашањата кои би му биле поставени доколку дојде и му ги испраќаме. Но, ако беше поканет да дојде, сигурно ќе мораше да дојде“, изјави вчера Катниќ.

Во „Пандора пејперс“ се наведува дека Мило и Блажо Ѓукановиќ склучиле тајни договори за управување со нивниот имот во 2012 година, криејќи се зад комплицирана мрежа на поврзани компании од Велика Британија, Швајцарија, Британските девствени острови, Панама и Гибралтар, беше објавено во октомври на веб-страницата на Мрежата за афирмација на невладиниот сектор (МАНС).

Според овие наводи, синот на претседателот на Црна Гора ја искористил таа структура за да формира две скриени компании со фирми ќерки во Лондон и Црна Гора.

Овие податоци беа добиени од Истражувачкиот центар МАНС преку глобална истрага за офшор бизнис наречена „Пандора пејперс“  предводена од Меѓународниот конзорциум на истражувачки новинари (ИЦИЈ) со партнери од 117 земји. Досега најголемата протечена база на податоци содржи речиси 12 милиони документи од 14 офшор агенции.

Една од нив е „АЛКОГАЛ“, водечка адвокатска канцеларија во Панама со канцеларии на сите познати офшор дестинации, вклучувајќи ги и Британските Девствени Острови, преку кои се води бизнисот на семејството Ѓукановиќ.

Слични содржини