Столтенберг: НАТО испраќа поморска група во Егејското Море

од Vladimir Zorba

НАТО ја  испраќа втора поморска група во Егејското Море за следење на миграциските текови. нато водаОва го изјави генералниот секретар на Алијансата, Јенс Столтенберг. “Таа има за задача да работи во тесна соработка со властите на Грција и Турција, како и со” Фронтекс “. Одлуката влегува во сила веднаш “, рече тој. Столтенберг посочи дека миграциската криза, произлегува од конфликти и немири на Блискиот Исток и Северна Африка, е најлошата од Втората светска војна наваму, како и дека претставува сериозна закана за безбедноста на Алијансата. Втората постојана поморска група на НАТО, која во моментов е под германско команда, е составена од три брода и се очекува нивниот број да се зголеми. “Не станува збор за запирање и враќање (на бегалци) …, туку  за критичко набљудување во помош на борбата против трговијата со луѓе и криминалните мрежи”, рече тој. Германскиот канцелар Ангела Меркел, заедно со Турција, замоли Алијансата за помош во справувањето со бегалската бран. Голем дел од неа тргнува од Турција, поминува со чамци преку Егејското Море и стигнува до грчките острови. / ТАСС и АФП

Прочети още на: http://bgnes.com/sviat/evropa/4407750/

loading...

Слични содржини