Светска банка и позајми 750 милиони долари на Јужна Африка за опоравување од Ковид

од Vladimir Zorba

Светската банка одобри заем од 750 милиони американски долари за Јужна Африка поврзан со ковид-19, со цел заштита на сиромашните и поддршка на економското закрепнување од пандемијата, соопшти во петокот Националното Министерство за финансии на Јужна Африка.

Јужна Африка, втората по големина економија на континентот, е силно погодена во четири бранови на инфекција кои убиле околу 94.000 луѓе и заразиле 3,5 милиони, што е најголем број во Африка.

Последователните „заклучувања“ за заштита на луѓето доведоа до затворање на илјадници бизниси, зголемувајќи го бројот на невработени, што ја зголеми стапката на невработеност во Јужна Африка минатата година.

„Поддршката од Светска банка доаѓа во критично време за нас“, рече Дондо Могајане, генерален директор на Државниот трезор.

Средствата од заемот за развојна политика ќе помогнат да се премости финансискиот јаз што произлегува од дополнителните трошоци поради кризата со Ковид-19, додаде тој.

Слични содржини