„Тесла“ загуби 140 милиони долари во биткоини

од Stefanija Kuzmanovska

Компанијата „Тесла“ загуби 140 милиони долари од инвестиции во биткоин во 2022 година, јавува Би-Би-Си.

Компанијата му потврди на американскиот регулатор дека загубила вкупно 204 милиони долари на биткоин, иако 64 милиони долари биле повратени преку тргување.

На почетокот на 2021 година, компанијата инвестираше 1,5 милијарди долари во биткоин, а извршниот директор Елон Маск рече дека тоа ќе биде прифатено како исплата.

Тој го промени курсот неколку недели подоцна, а Тесла оттогаш ги продаде повеќето од своите биткоини и сега има околу 184 милиони долари во валутата.

Маск е меѓу најистакнатите шампиони на криптовалутите, а неговите изјави на социјалните мрежи често поттикнуваат значајна трговска активност.

Купувањето на биткоини од страна на „Тесла“ во февруари 2021 година предизвика зголемување на цената на криптовалутата за повеќе од 25 отсто на 48.000 долари – рекордно високо ниво во тоа време.

Слични содржини