Тетовската полиција: Граѓаните да не пукаат од огнено оружје на свадби

од Nikola Popovski

Од СВР Тетово упатија апел граѓаните да не пукаат од огнено оружје на свадби поради опасностите од повреди, фатални исходи како и соочувања со законски последици.

-Овој и наредните два месеца, посебно во јули, на поширокото полошко подрачје веќе се закажани и ќе бидат организирани голем број свадбени и други свечености. Ваквите свечености минатите години, неретко се карактеризираа и со повремени нарушувања на јавниот ред и мир со пукање од огнено оружје или неовластено приредување огномети, односно употреба на разновидни пиротехнички средства, кои беа законски санкционирани, вели портпаролот Марјан Јосифоски.

Од тетовската полиција потсетуваат дека пукањето е спротивно на Законот за прекршоци против јавниот ред и мир, а глобата за ваков вид прекршок се движи од 200 до 500 евра (член 31). Зависно од последиците, може да претставува и кривично дело „предизвикување општа опасност“, за кое е предвидена и затворска казна од една до пет години (член 288 од Кривичниот законик).

Слични содржини