Тежината на сите ковид-честички кај пациентите е од 100 грама до 10 килограми

од Nikola Popovski

Доколку сите ковид-честички се пронајдени на едно место, нивната тежина би се движела помеѓу тежината на јаболко и мало дете – од 100 грама до десет килограми, објави сајтот „Science Alert“.

Група истражувачи неодамна пресметаа дека секое заразено лице носи 10 милијарди до 100 милијарди честички на вирусот на врвот на инфекцијата, што значи дека вкупниот САРС-Ков-2 моментално циркулира на планетата, со просек од еден милион до десет милиони инфекции во текот на која било пандемија, со тежина од 100 грама до десет килограми.

Малата тежина, додадена е во текстот, не значи дека е незначителна.

„Ако го погледнеме од историски контекст, атомската бомба тежи помалку од 100 килограми. И погледнете ја штетата што ја предизвика“, рече еден од водечките автори на студијата, Рон Мило, професор на Институтот за наука Вајземан во Израел и коавтор на студијата, Рон Сендер.

Слични содржини