Третата доза на Модерна не е одобрена во САД

од Nikola Popovski

Досега, Американската администрација за храна и лекови (ФДА) не ја одобри употребата на вакцината на Модерна за третата доза. Пред неколку дена, тие издадоа дозвола за лица над 65 години, како и за оние кои се изложени на поголем ризик од потешка форма на Ковид-19, поради нивните хронични болести, да ја примат вакцината Фајзер како засилувачка доза. Според Ентони Фаучи, експерт за заразни болести, одлуката за давање трета доза Модерна треба да се донесе во следните неколку недели.

Како и Фајзер и од Модерна истакнаа во претходните недели дека е потребна трета доза, особено за оние луѓе кои се меѓу првите што се вакцинирани. Кон средината на септември, компанијата ги претстави своите податоци од истражувањата кои покажуваат дека меѓу оние кои ја примиле вакцината во претходниот период, почесто се случува пробив на имунитетот. Според овие податоци, меѓу 11.431 лице што ја примиле вакцината во периодот помеѓу декември и март, имало 88 случаи на Ковид -19. Од друга страна, меѓу 14.746 испитаници кои ја примиле вакцината помеѓу јули и октомври минатата година, таму беа неколку случаи на нарушување на имунолошкиот систем.162 лица беа заразени.

Во двете групи, околу 25.000 луѓе имаа само 19 случаи на тешки форми на Ковид-19, што сугерира дека вакцината се уште обезбедува добра заштита од потешки форми на болеста. Како што рече претседателот на Модерна, Стефан Хог, клучното прашање е дали вакцината ќе обезбеди заштита и во текот на зимата.

Модерна претходно аплицираше за трета доза во САД, велејќи дека резултатите од нивниот тест за трета доза покажале дека засилувачката вакцина произведува повеќе антитела отколку концентрацијата на антитела забележани по првите две дози, особено кај оние над 65 години.

Европската агенција за лекови се уште не го даде своето мислење за третата доза, иако голем број земји-членки на ЕУ одлучија да започнат вакцинација со бустер доза, поради што се набавени дополнителни количини на вакцина Фајзер-Бионтек и Модерна по повисока цена во споредба на претходните договори.

Слични содржини