Актуелно
Почетна / TOP NEWS / УБАВИ ВЕСТИ ОД РУСИЈА: Доброволците по примањето на вакцината против корона се чуствуваат одлично

УБАВИ ВЕСТИ ОД РУСИЈА: Доброволците по примањето на вакцината против корона се чуствуваат одлично

Доброволци кои пред две недели ја примиле вакцината против коронавирусот во Русија се чувствуваат добро, нема несакани ефекти, соопшти лекарката што учествува во истражувањето, Светлана Волчихина.

– По две недели од моментот на вакцинирање, здравствената состојба на втората група учесници на тестовите на вакцината против коронавирусот, што ја спроведе Министерството за одбрана на Русија, заедно со Националниот истражувачки центар за епидемиологија и микробиологија ‘Н. Ф. Гамалеј ‘е стабилно добро, нема компликации или несакани ефекти – рече Волчихина.

Таа објасни дека поминало половина од периодот откако волонтерите биле во болницата.

– Пред нив имаат уште две недели престој во нашата медицинска установа. Денес, зедовме примероци од крв за да видиме како работи нивниот имунитет – додаде таа.

Според неа, следната недела, на 21-ви ден по првото вакцинирање против ковид 19, на доброволците ќе им биде дадена втората компонента на вакцината. Варијантата за „вакцинирање“ на стимуланси предвидува дополнително зголемување на заштитните функции на организмот и зголемување на времетраењето на заштитата заради повторено давање на препаратот.

Сите волонтери се под постојан медицински надзор, се вршат дневни прегледи, се вршат потребните анализи, кои се предвидени со протоколот за испитување и се неопходни за проучување на интензитетот на хуморалниот имунолошки одговор.

loading...