Успешно заврши втората урбана трка “Rotary run” во Кочани со учество на повеќе од 270 натпреварувачи

од desk4

Во Кочани се одржа втората урбана трка “Rotary run”, која го организираше Ротари клубот Кочани-Виница. На трката учествуваа над 270 натпреварувачи од повеќе градови во државата. Се трчаше на патеки со должина од 10,5 и 2,5 километри, во женска и машка конкуренција, како и во категоријата Family run.

Во женската конкуренција на 10 километри прво место го освои Тамара Јолевска Попов од атлетскиот клуб “Атомик” од Скопје. Таа е минатогодишна државна првенка во маратон. Во машката конкуренција, златниот медал и првото место го освои Дарио Ивановски, најдобриот македонски атлетичар, двократен балкански шампион и кандидат за учество на Олимписките игри во Париз во 2024 година.

На патеката од пет километри најбрзо трчаа Анастасија Христова во женска и Григорио Никовски во машка конкуренција. Во категоријата Family run признанија им беа доделени на Николчо Костадинов и Панче Саздов, кои трчаа со своите семејства.

Претседателот на Ротари клубот Кочани-Виница, Сашко Андонов, изрази задоволство од интересот за учество и квалитетот на натпреварувачите. Истакна дека целта на трката е да се промовира здрав начин на живот, зачување на животната средина и редуцирање на користењето на моторни возила.

Најдобрите тројца натпреварувачи во секоја категорија, освен медали и признанија, добија и парични награди. Трката ја поддржаа Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД), Фондацијата за локален развој од Штип и дваесетина приватни компании од регионот.

Слични содржини