Уставниот суд на денешната седница донесе одлука да поведе постапка за утврдување на уставноста на членот 175 од Законот за електронски комуникации. Мнозинството судии на седницата изразија сомнеж дека како што е уреден Законот, преку членовите 168 и оспорениот 175, на УБК и на МВР им се овозможува произволно и неконтролирано следење на комуникациите преку телекомуникациските оператори.

Уставниот суд сега треба да го утврди решението од денешната седница, што најрано би се случило на 5 јули, а потоа да го достави до Собранието како подготвувач на законот.

Законодавниот дом има рок од 30 дена да достави известување до Судот врз основа на кој ќе биде подготвен предлог за понатамошно одлучување. Потоа ќе се закаже седница на која судиите ќе одлучуваат дали ќе го укинат, поништат или ќе бараат измена на оспорениот член.

На гласањето за прифаќање на иницијативата му претходеше жестока и бурна расправа помеѓу уставните судии, кои, сите до еден, се вклучија во дискусијата.

Предлогот на Маркудова за прифаќање на иницијативата го поддржаа и судиите Сади Мурати, Наташа Габер, Исмаил Дарлишта и Газиме Старова. Од другата страна, „против“ беа претседателот на Уставниот суд, Никола Ивановски, и судиите Јован Јосифовски, Елена Гошева и Владимир Стојановски.

Членот 175 беше воведен со измените на Законот за електронски комуникации од почетокот на 2014 година и ги обврза телекомуникациските оператори „сами, на сопствен трошок, да ја обезбедат и да ја одржуваат опремата, соодветниот интерфејс и да воспостават електронски комуникациски водови за пренос до надлежната институција (орган) овластен за следење“.

Инаку, укинување или измена на членот 175 од Законот за електронски комуникации е и една од препораките во извештајот на германскиот експерт, Рајнхард Прибе, од 2015 година./мета

Слични содржини