Актуелно
Почетна / TOP NEWS / Вакцината нема да делува на дебелите луѓе? Американски професор изнесе песимистичко предвидување

Вакцината нема да делува на дебелите луѓе? Американски професор изнесе песимистичко предвидување

Според американскиот Си-Ен-Ен, потенцијалната вакцина против коронавирусот нема да има ефект врз дебелите луѓе.

Америка, каде што над 4,6 милиони луѓе се заразени и близу 155.000 кои починале од дебелината, е уште полоша епидемија од сегашната во американското општество.

Научниците знаат како се прават вакцини за да се заштитат граѓаните од грип, хепатитис Б, тетанус, но тие можат да бидат помалку ефикасни кај дебелите луѓе отколку кај општата популација, оставајќи ги поранливи. Има мала причина да веруваме дека ваквата вакцина против ковид ќе промени нешто.

„Дали ќе имаме вакцина против ковид за дебелите луѓе следната година? Никако“, рече Раз Шаик, експерт за исхрана на Универзитетот во Северна Каролина – Чапел Хил.

„Дали таа ќе влијае на дебелите? Нашите предвидувања се дека нема“.

Повеќе од 107 милиони американски возрасни лица се дебели, а нивната можност да се вратат на работа безбедно, да се грижат за своите семејства и да продолжат со секојдневните активности може да бидат ограничени доколку вакцината „Ковид“ не им обезбеди силен имунитет.
Во раните денови на пандемијата, во март, една студија спроведена во Кина, која помина под радарот, откри дека дебелите пациенти во Кина заразени со вирусот корона, имаат поголеми шанси да умрат од оние послабите, што укажува на мрачна иднина за Соединетите држави, која е популација меѓу најдебелите во светот.

И пристигна таа иднина.

Со текот на неделите и сликата стана појасна за хоспитализираните лица, федералните експерти за јавно здравство ја проширија својата жалба да вклучуваат луѓе со индекс на масовна телесна маса поголема од 30. Ова значително го прошири опсегот на оние кои се ранливи.

Дебелината е одамна познат како еден од значајните фактори на ризик за смрт од кардиоваскуларни заболувања или карцином. Но, научниците од областа на имунометаболизмот сметаат дека дебелината влијае и на одговорот на имунолошкиот систем, ставајќи ги дебелите во поголем ризик од инфекција со патогени како што се грип и коронавирус.

Во случај на грип, дебелината се појави како фактор што го отежнува возрасните да се вакцинираат против инфекцијата. Прашањето е дали тоа ќе биде случај со коронавирусот.

loading...