Бугарските владици, кои присуствувале на доделувањето на патријархот Вартоломеј со орден “Стара Планина” од претседателот,ја бојкотираа вкупната слика по церемонијата во претседателската палата. Ниту еден од бугарските официјални претставници не аплаудирале на наградениот гостин. Сите биле скандализирани од дрско барање на Вартоломеј Бугарија да и врати на Грција мошти и вредности кои биле ограбено од бугарските војници за време на двете светски војни. Историчари потсетија дека станува збор за споменици од црквите и манастирите на тогашната бугарска Архиепископија во Охрид, од “Св. Јован Претеча “над Серес и” Св. Богородица Косиница “крај Драма.

Image_5102143_407

Бугарските свештеници се скандализирани и од понижувачкиот однос на гостинот кон своите домаќини. За време на свечената софра, патријархот Вартоломеј го нарекуваше Неговата Светост патријархот Неофит “Ваше Блаженство”, како да е прв човек на Егзархија, а не на Патријаршија.
Постојано зборувал и за расколот, наметната од фанариотите по Бугарскиот Велигден во 1872 година и отфрлање на грчката духовна власт. На секоја софра наоѓал начин да посочи каква зло предизвикале бугарите на Вселенската патријаршија со отцепувањето, иако благодарение на неа преживеале како христијани и Бугари.

“Вселенската патријаршија се смири до смрт и тоа многу често – до крстната смрт, за да ја поддржи и зајакне тукашната” православна придобивка “, велел гостинот.

Слични содржини