За прв пат, Ватикан и овозможи на јавноста увид во финансиската состојба на нејзините имоти, кои ги поседува над 5.000, во обид да го направи својот бизнис потранспарентен.
Финансискиот преглед на Светиот Престол за 2020 година беше објавен денеска, а исто така беше објавен и буџетот на Управата за имотот на Апостолскиот стол (АПСА).
АПСА управува со недвижнини и инвестиции, исплаќа плати, и е задолжен за јавни набавки и човечки ресурси.
Секој од документите е дополнет со обемни додатоци: графикони, мапи, интервјуа, што прави вкупно повеќе од 50 страници финансиски материјал.
Буџетот на АПСА од 30 страници покажува дека Ватикан поседува 4051 имот во Италија и околу 1.120 во странство, вклучително и амбасади низ целиот свет.
Само 14 проценти од нејзините недвижнини во Италија ги изнајмува Ватикан по пазарна цена, а остатокот се изнајмува со намалени стапки, често на вработените во црквата.
Околу 40 проценти од недвижниот имот е изнајмен на институции како што се училишта, манастири и болници.
Документацијата покажува дека АПСА инвестирала во недвижнини во благородните области во Лондон, Geneенева, Лозана и Париз.

Слични содржини