Вкус кој ќе ве воодушеви: Домашно „рафаело“ со бело чоколадо

од Elena Daskalova

Кокосовите топчиња, познати уште како „рафаело“ се едни од најомилените ситни колачи кои ги обожаваме. Се прават од само четири состојки, нема печење, а се многу вкусни.

Потребни состојки:

100 гр кокос
300 гр бело чоколадо
1,5 дл слатка павлака
Бадеми или лешници

+ Кокосово брашно за валкање

Подготовка:

Чоколадата искршете ја на коцки. Загрејте ја слатката павлака до пред вриење, па прелијте преку чоколадата. Мешајте додека да се стопи. Додадете ти 100-те грама кокос и оставете смесата да се излади, па ставете ја во фрижидер да се излади околу два часа.

Потоа, од смесата вадете со лажица и формирајте топчиња. Мо желба, можете да ставите внатре бадем или лешник. Чувајте ги на ладно место.

Слични содржини