Внимавајте: Инфекцијата на коронавирусот се шири 10 дена пред да се појават симптомите!

од Берта Китинска

Експертите велат дека луѓето заразени со корона можат да ја шират инфекцијата дури и 10 дена пред појавата на симптомите, затоа е потребно потенцијалните носители, кои сè уште немаат развиено симптоми, да бидат откриени и ставени во изолација што е можно поскоро.

Ова е особено важно, особено во овој период кога, заради новогодишните и божиќните празници, фреквенцијата на дружење, гледање, шопинг и патување е уште поголема. Првите симптоми на коронавирус обично се развиваат пет до шест дена по инфекцијата, но периодот на инкубација е понекогаш 14 дена, а според експертите, едно лице може да биде заразно пред да се развијат симптомите, но обично е најзаразно два дена пред симптомите и неколку дена после тоа.

Пред да се достигне тоа максимално ниво на коронавирус во телото, тестовите го отежнуваат откривањето на неговото присуство, па може да се случи доколку се тестирате, да речеме, на петтиот ден од контакт со заразено лице, да бидете негативни, иако вирусот е во вас.

Тест за четири дена

Мајкл Мина, професор по епидемиологија и имунологија на Харвард, како што објави американско време, затоа препорачува често тестирање на граѓаните со ефтини и брзи антигени тестови, за четири дена, со цел да се открие кој е носител на вирусот што е можно побрзо.

– Ако 50 проценти од популацијата беше тестирана со брзи тестови на антиген, за четири дена, би можеле да се вратиме во нормалниот живот пред Божиќ – тој е оптимист.

 

loading...

Слични содржини