Возите SUV модел? Можеби ќе ви треба посебна возачка дозвола за ЕУ

од Vladimir Zorba

Француската пратеничка во Европскиот парламент, Карима Дели предложи воведување нова возачка дозвола Б+ за теренци.

Ова е целта и на борците за климатски промени поради повисоката стапка на загадување што ја произведуваат овие возила, пишува Politico.

Сепак, тоа е и иницијатива за повисока стапка на безбедност поради опасноста што џиповите ја претставуваат за пешаците, велосипедистите и возачите на помали автомобили.

Теренците не само што заземаат повеќе простор и повеќе ја загадуваат животната средина, туку и во однос на безбедноста на патиштата, поверојатно е дека таквите возила ќе предизвикаат многу посериозни штети при судири со помали патнички возила и ќе предизвикаат потенцијално поголеми последици за патниците, според претставникот на Зелените во Европскиот парламент, пренесе Политико.

Стандардната Б дозвола, која во моментов е потребна за возење автомобили и комбиња, не е целосно соодветна за големите патнички автомобили – истакнува Дели.

Наместо тоа, во нејзиниот извештај за реформата на правилата за возачка дозвола на ЕУ, таа предлага да се воведе нова дозвола од Б+ категорија, која би се однесувала на автомобили и комбиња со тежина поголема од 1,8 тони.

Возачите можат да ја добијат на пробна основа по две години користење на Б дозвола, но само од минималната возраст од 21 година.

Тоа би ги принудило возачите на популарните тешки теренци како што се Audi Q7, Volvo XC90 и BMW X5 да користат ажурирани лиценци кои бараат поголем степен на одговорност во сообраќајот.

Дели додаде дека може да има исклучоци за професионални возачи или возачи кои возат слични возила за посебни намени, како што се возилата за итни случаи.

Нејзиниот предлог, исто така, вклучува систем за возачки дозволи заснован на бодови ширум ЕУ, кој ќе ги евидентира сообраќајните прекршоци и ќе ги укине или суспендира дозволите над одреден праг.

Таквиот систем има потенцијал да го намали бројот на несреќи и смртни случаи на патиштата.

Слични содржини