Враќање на грипот: Европската унија се соочува со закана од долга двојна епидемија

од Milan1

Грипот се врати во Европа побрзо од очекуваното оваа зима, откако минатата година речиси исчезна, што ја зголеми загриженоста за истовремената епидемија на ковид-19, особено во светлината на сомневањата за ефикасноста на овогодинешната вакцина против грип.

Рестриктивните мерки, носењето маски и социјалното растојание, кои станаа норма во Европа за време на пандемијата на Ковид-19, го десеткуваа грипот минатата зима, привремено искоренувајќи го вирусот што годишно убива околу 650.000 луѓе на глобално ниво, според бројките на ЕУ.

Но, тоа сега се промени бидејќи земјите усвојуваат помалку строги мерки за борба против Ковид-19 поради широко распространетата вакцинација.

Вирусите на грип циркулираат во Европа со повисока стапка од очекуваната од средината на декември, објави Европскиот центар за превенција и контрола на болести (ECDC) овој месец.

Враќањето на вирусот би можело да биде почеток на невообичаено долгата сезона на грип која би можела да трае до летото, изјави за Ројтерс главниот експерт за грип на (ECDC), Паси Пентинен.

„Ако почнеме да ги укинуваме сите мерки, јас сум многу загрижен за грипот, бидејќи толку долго не циркулира кај европското население, можеби ќе се оддалечиме од нормалните сезонски обрасци“, рече тој.

Тој рече дека укинувањето на рестриктивните мерки напролет би можело да ја продолжи циркулацијата на грипот далеку од нормалниот крај на европската сезона во мај.

Двојна епидемија може да изврши дополнителен притисок врз веќе преоптоварените здравствени системи, се вели во извештајот на (ECDC).

Во Франција, три региони – вклучувајќи го и парискиот регион – се соочуваат со епидемија на грип, според податоците објавени минатата недела од француското Министерство за здравство. Другите се во предепидемиска фаза.

Оваа сезона, Франција досега забележа 72 тешки случаи на грип, со шест смртни случаи.

Она што дополнително ги комплицира работите е тоа што доминантен вид на грип што циркулира годинава е вирусот H3 тип А, кој обично предизвикува најтешки случаи кај постарите лица.

Пентинен рече дека е премногу рано за конечна проценка на вакцината против грип

Но, лабораториските тестови покажуваат дека вакцините достапни оваа година „нема да бидат оптимални“ против H3.

Ова е главно затоа што кога минатата година беше утврден составот на вакцината циркулираше многу малку или воопшто не циркулираше вирус, па на производителите на вакцини им беше потешко да предвидат кој вид ќе биде доминантен во претстојната сезона на грип.

Вакцините против грип се прилагодуваат секоја година за да бидат што е можно поефикасни против вирусите на грип кои постојано се менуваат.

Нивниот состав се решава шест месеци пред почетокот на сезоната на грип, врз основа на циркулацијата на вирусот на спротивната хемисфера. Ова им дава време на производителите на лекови да развијат и произведат вакцина.

Сè уште не се достапни податоци од цела Европа за вакцинација против грип.

Но, националните бројки за Франција покажуваат дека опфатот не е толку широк како што се надеваа властите.

Тамошните власти го продолжија периодот на вакцинација за еден месец до крајот на февруари за да го зголемат бројот на вакцинирани лица.

Според податоците објавени минатата недела, досега се вакцинирани 12 милиони луѓе, околу 45 отсто од целната популација.

„Има уште многу простор за подобрување за да се ограничи влијанието на епидемијата на грип“, се вели во соопштението на Министерството за здравство на 11 јануари.

Овогодинешната цел е да се вакцинираат 75 отсто од луѓето во ризик.

 

Слични содржини