Вучиќ се обрати во ОН по усвојувањето на резолуцијата за геноцидот во Сребреница: Ги отворија очите на српскиот народ

од Илинка Илиоска

Српскиот претседател Александар Вучиќ по усвојувањето на резолуцијата за Сребреница изјави дека Србија е во право кога предупреди дека оваа резолуција ќе предизвика поделби, не само во регионот, туку и во ОН.

Тој потсети дека ова е првпат гласањето за геноцид во ОН да не било едногласно.

„Ова се случува затоа што некои луѓе сакаа да ја искористат својата политичка моќ за да го политизираат ова прашање. Целта и намерата на резолуцијата е да се наметне морална и политичка вина на една страна, еден народ – Србија и Република Српска. Тоа беше единствената намера. Искрено, кога е во прашање легитимноста, тоа не функционираше“, рече Вучиќ.

Вучиќ истакна дека „луѓето кои сакаа да го стигматизираат српскиот народ не успеаја и никогаш нема да успеат во тоа. Горд, но и достоинствен Србин, поминавме низ најтешките војни, најмногу страдавме, но ве уверувам дека од утре ќе започнеме дијалог со нашите сонародници Бошњаци во нашата земја. Не само што ќе го одржиме мирот и стабилноста на мојата земја, туку и ќе ги подобриме нашите односи. Голема благодарност до сите оние кои не гласаа за оваа резолуција и благодарност до оние кои гласаа за неа, му ги отворија очите на српскиот народ“, рече Вучиќ.

Вучиќ посочи дека сега е можност да се сумира дебатата и повтори дека Србија била во право кога кажала дека предложениот текст на резолуцијата ќе предизвика нови поделби, не само во регионот, туку и во ОН.

Вучиќ оцени дека некои соговорници зборувале за амандманите како важен придонес за индивидуализирање на вината, а всушност се работи за тоа што „сакале да си го спасат образот и да измамат некои членови“.

Сите обвинети за Сребреница, злосторство или геноцид, веќе се осудени и ја отслужуваат казната, посочи Вучиќ.

„Ако се сеќавате, никогаш не се случило во Генералното собрание на ОН да не се изгласа едногласно резолуцијата за прашањето за геноцидот, а сега тоа се случува за прв пат, затоа што некои сакаа да ја политизираат оваа важна тема. “, рече Вучиќ и потсети дека 84 земји гласаа за резолуцијата, а 87 беа против или воздржани.

Вучиќ рече дека понизно ја наведнува главата пред сите жртви, признавајќи дека грешки и страшни злосторства направиле поединечни припадници на српскиот народ.

„Стојам пред вас како горд Србин кој знае дека поминавме низ најтешките војни во историјата, дека најмногу настрадавме во регионот на Југоисточна Европа, но можам да ве уверам дека од утре ќе започнеме дијалог со нашиот Бошњак. сонародници во Србија“, објави тој.

„Ова е сега зад нас. Стоиме силни и горди и им благодариме на граѓаните на Србија. Ништо не можеше да не обедини подобро од ова што се случи денеска“, изјави Вучиќ.

Слични содржини