Канбера одлучи да се повлече од договорот вреден 90 милијарди австралиски долари за купување француски подморници во корист на американски бродови на нуклеарен погон. Во екот на дипломатската криза со Австралија, Франција ја откажа официјалната посета на претседателот на швајцарската конфедерација, откриваат швајцарските медиуми. Во прашање е изборот на Швајцарија направен во јуни да купи американски авиони за да ја обнови својата воено воздухопловна флота, наместо францускиот „Рафал“.