Загрижувачко предупредување од AI експерт: „Воздржете се од правење деца, се создаваат услови за „совршена бура“

од Vladimir Zorba

Поранешниот извршен директор на Google X во интервју за подкаст даде страшно предупредување за опасностите од вештачката интелигенција.

Мо Гавдат, експерт за вештачка интелигенција (AI) и поранешен главен оперативен директор во Google X, ги предупреди луѓето кои сè уште немаат деца да „се откажат од таа идеја додека продолжува брзиот пораст на вештачката интелигенција“.

„Ризиците се толку големи и кога ќе ги земете предвид сите други закани за човештвото, треба да се држите настрана од децата ако допрва треба да успеете како родител“, му рече тој на водителот Стивен Бартлет во подкастот „Дневникот на извршниот директор“.

Ова не е прв пат директорите на технолошката индустрија да издаваат вакво предупредување. Претходно оваа година, познати личности во ИТ светот, вклучувајќи ги Елон Маск и ко-основачот на Apple, Стив Вознијак, потпишаа отворено писмо во кое бараа од програмерите да ги одложат понатамошните иновации за шест месеци за да и дадат време на индустријата и на крајните корисници да ги обработат најновите случувања.

Центарот за безбедност на вештачка интелигенција исто така објави соопштение во кое се вели:

„Ублажувањето на ризикот од истребување од страна на вештачката интелигенција треба да биде глобален приоритет, заедно со другите општествени ризици како што се пандемии и нуклеарна војна“.

Сем Алтман, извршен директор на OpenAI, креатор на популарниот чет-бот ChatGPT, предупреди на „егзистенцијален ризик“.

„Најголемиот предизвик со кој се соочило човештвото“, рече тој.

Говорејќи токму на оваа тема, Гавдат отиде дотаму што ја спореди нашата идна реалност со популарните дистописки филмови како „Блејд Ранер“.

„Никогаш во историјата на човештвото условите не создале толку совршена бура. Економското, геополитичкото, глобалното затоплување, климатските промени, целата идеја за вештачка интелигенција, ова е совршена бура… Длабочината на неизвесноста никогаш не била поинтензивна. Ако навистина ги сакате своите деца, дали навистина би сакале да ги изложите на сето тоа?“

Интервјуто доаѓа откако Бартлет го именуваше Гавдат за главен офицер за вештачка интелигенција во неговата маркетинг агенција „Flight Story“.

„Ја поминав мојата кариера фасциниран од улогата што ја игра технологијата, а сега тоа е всушност најголемиот предизвик со кој се соочило човештвото“, рече Гавдат.

„Вештачката интелигенција е кулминација на технолошкиот напредок и мое мислење е дека ќе игра невидено важна улога во дефинирањето на начинот на кој се обликува светот. Софистицираноста на дигиталната интелигенција е таква што таа стана автономна и нешто на што треба да се прилагоди. Од витално значење е да останеме во тек со тоа како да го направиме тоа. Во спротивно, ризикуваме да останеме заостанати“, заклучи Гавдат.

Слични содржини