Зошто е важно да вклучите чиа во вашата исхрана?

од Vladimir Zorba

Чиа семето често се наведува како главна состојка во многу рецепти за здрава исхрана, од печива до протеински барови до различни пијалоци.

Покрај тоа што дава на омилената храна дополнителен вкус и текстура, тие исто така обезбедуваат здравствени придобивки, како што се помагање за балансирање на шеќерот во крвта и одржување на здравјето на срцето.

Што е чиа семе?

Чиа семето (Salvia hispanica) е мала суперхрана која расте на вид на цветно растение кое припаѓа на семејството нане.

Тие потекнуваат од Мексико и Гватемала, но обично се одгледуваат во многу области на Северна и Јужна Америка.

Чиа семето обично лесно се вари кога е соодветно подготвено и може да биде многу разновидна состојка која добро делува во различни комбинации.

Постојат неколку причини зошто е добро да го вклучите чиа семето во вашата исхрана:

Здравје на кожата

Чиа е полна со антиоксиданси, соединенија кои се борат против оштетувањето на слободните радикали и го спречуваат оксидативниот стрес, а во исто време поттикнуваат поправка на ткивото и ја штитат кожата од оштетување.

Здраво варење

Поради богатата содржина на влакна, чиа семето го подобрува дигестивното здравје со зголемување на зачестеноста на столицата со цел да се спречи запек.

Влакната, исто така, делуваат како пребиотик за да обезбедат гориво за корисните бактерии во цревата, кои играат улога во многу аспекти на здравјето и болестите.

Влакната, исто така, апсорбираат значително количество вода и се шират во стомакот, помагајќи да се чувствувате сити подолго.

Здравје на срцето

Благодарение на високата содржина на антиоксиданси, влакна и масти кои се здрави за срцето, докажано е дека чиа семето помага во спречување на кардиоваскуларни болести на неколку начини.

Еден од најсилните ефекти е нивната способност да ги контролираат воспалителните процеси и да намалат неколку фактори на ризик за срцеви заболувања, како што се високиот холестерол и крвниот притисок.

Студија од 2021 година, исто така, покажа дека чиата може да помогне во намалувањето на високиот крвен притисок.

Баланс на шеќер во крвта

Бидејќи е богат со алфа-линоленска киселина и влакна, доказите од неколку студии сугерираат дека чиата може да помогне во одржувањето на нормално ниво на шеќер во крвта, како и да се бори против развојот на дијабетес тип 2 и отпорност на инсулин.

Ја зголемува енергијата и ги подобрува физичките способности

Студијата објавена во Journal of Strength and Conditioning заклучи дека консумирањето чиа семе ја подобрува ефикасноста на 90-минутните тренинзи на ист начин како спортски пијалок полн со шеќер, но без сите нездрави шеќери.

Ги зацврстува коските

Чиа може да помогне во зајакнувањето на здравјето на коските и одржувањето на густината на коските, истовремено намалувајќи го ризикот од сериозни состојби како што е остеопорозата. Тоа е затоа што семките се полни со калциум и манган, два минерали потребни за одржување на здравјето на коските.

Помога при губење на тежината

Чиа семето е меѓу најдобрите протеински намирници од растително потекло, поради што се одлични за консумирање за оние кои се обидуваат да изградат мускули, да согоруваат маснотии и да го контролираат својот апетит.

Студијата објавена во American Journal of Clinical Nutrition покажала дека зголемувањето на внесот на протеини за само 15 проценти од дневните калории доведува до значително намалување на внесот на калории и апетитот.

Орално здравје

Бидејќи чиата е полна со калциум, фосфор, витамин А и цинк, помага во одржување на здравјето на забите и усната шуплина.

Слични содржини