Зошто треба да си легнеме пред полноќ?

од Vladimir Zorba

Фазата од 90 минути пред полноќ е една од најмоќните фази на спиење, бидејќи тоа е периодот во кој телото се полни “, вели д-р Рамлахан.

„Тоа нè подмладува на сите нивоа – физички, психички, емоционално и, верувам, духовно. Таа фаза на спиење едноставно лекува“, тврди д-р Рамлахан.

Во зависност од сонот, правилото е како ќе го започнеме денот. Научните истражувања покажаа дека е многу важно во кое време ќе заспиеме.

Моментите пред полноќ се дефинитивно најскапоцените, па затоа е многу важно нашето тело да заспие пред 12.

Најдобрите часови за одмор на телото се помеѓу 22 и 6 часот наутро.

– Областа на мозокот наречена циркадијален тајмер помага да се усогласи движењето и функцијата на секоја клетка во телото со нивото на светлина и темнина во околината. Бидејќи нивото на светлината паѓа под одредена граница, таа испраќа порака преку очите до епифизата, а потоа секоја клетка во телото почнува да ги прилагодува своите функции – објасни таа.

loading...

Слични содржини