[РЕЦЕПТ] Сладок ориз со цреши и јаворов сируп

од Vladimir Zorba

Состојки:
½ чаша ориз
½ чаша вода
5 чаши млеко
100 г шеќер
2 лажици оризово брашно
1 течна ванила
1 штипка цимет
2 чаши цреши
3 лажици јаворов сируп
Подготовка:
Измијте го и исчистете го оризот. Загрејте ја водата на ринглата. Кога ќе зоврие, ставете го оризот во неа. Откако ќе набабри прелијте со млекото и оставете малку од него. Варете околу 6-7 минути. Додадете ги ванилата и циметот и промешајте. Префрлете половина од оризот во стаклена тава со капак. Наредете ги на него црешите (може да се и од џем). Дистрибуирајте го до врвот и останатиот ориз. Изладете го во фрижидер неколку часа пред да го принесете. Прелијте со јаворов сируп за гарнир.

Слични содржини