Почетна / TOP NEWS / Асимптоматските лица имаат слична количина на коронавирус како и симптоматските

Асимптоматските лица имаат слична количина на коронавирус како и симптоматските

Луѓето заразени со коронавирус имаат слична количина на тој патоген во носот, грлото и белите дробови, без оглед дали имаат симптоми или не, објавија јужнокорејските научници.

Студијата, објавена во научното списание „JAMA Interior Medicine“, е важен доказ дека асимптоматските лица исто така можат да го пренесат Ковид-19.

Научниците од медицинското училиште „Саншанјанг“, предводени од професорот Сингје Лим, анализирале примероци од 303 лица од Чеонан од 6-ти до 26-ти март, откако избувнала епидемија во една црква во друг град.

Групата се состоеше од лица на возраст од 22 до 36 години, а две третини се жени. 193 од нив беа симптоматски и 110 асимптоматски.

Меѓу оние кои биле асимптоматски, 89 никогаш не развиле никакви симптоми или вкупно 30 проценти. Овој наод покажува колку луѓе се навистина асимптоматски, наместо „пресимптоматски“ – кои би требало да немаат никакви симптоми, што е едноставно збунувачко.

Сите примероци биле земени во редовни интервали по осмиот ден од изолацијата и имале компаративни вредности на генетичкиот материјал на коронавирус во долните и горни дишни патишта.

Просечното време во кое пациентите станале негативни било пократко за оние кои биле асимптоматски во споредба со симптоматските, 17 наспроти 19,5 дена.

Авторите велат дека нивното откритие „укажува на биолошката специфичност“ на асимптоматскиот пренос на болеста.

Но, тие предупредуваат дека студијата се занимава само со количината на вирусен материјал присутен и не се обиде да ги следи пациентите за да се утврди како тоа се одразило на ширењето на вирусот.

loading...