Атанасов: Додека се бориме да докажеме чии се Делчев и Прличев, граѓаните ни заминуваат

од Nikola Popovski

Бугарскиот историчар Димитар Атанасов го поздрави заедничкото чествување на Гоце Делчев кое ќе се случи во петок на 4-ти февруари.

-Добар чекор е заедничкото чествување на Гоце Делчев. Со него ќе се придвижиме и кон започнатиот дијалог, затоа што до овој момент имавме две традиционални историски приказни, вели Атанасов во линковско јавување за емисијата „Топ тема“.

Според него, ниту Македонија, ниту Бугарија се борат за промена на границите.

-Имаме заеднички цели и сакаме отстранување на националната реторика. Сепак сакам да нагласам дека додека се бориме тука за тоа чив е Делчев или Прличев, нашите граѓаните заминуваат. Со тоа што се обидуваме да докажеме дека Делчев бил 100% Бугарин или 100% Македонец, нема да задржиме никој. Сите ќе си отидат, апелира Атанасов.

Слични содржини