Азески: Не сакаме веќе понижувања дека сме неспособни да се интегрираме во меѓународната заедница

од Nikola Popovski

Актуелните политички елити на Србија, Албанија и Северна Македонија имаат политичка волја да ги решат економските проблеми и затоа ги повикувам бизнисмените од регионот да го искористат овој момент и да се обединат за да го направат потребниот чекор кон успешна интеграција, рече претседателот на Стопанска комора на С. Македонија, Бранко Азески, во пресрет на еконосмкиот форум за регионална соработка што ќе се одржи следната недела во Скопје.

Тој во интервју за Танјуг проценува дека секогаш има премногу историја на Балканот, и премалку заеднички бизнис, додека новите генерации бараат тоа да се промени.

Говорејќи за можни теми на претстојниот форум, тој вели дека тие теми се добро познати на Балканот, но проблемот е во тоа што недостасуваше политичка волја за нивно решавање.

„Целта на сите иницијативи споменати пред самитот се четири слободи, кои се слободен проток на стоки, услуги, луѓе и капитал, но суштинското прашање е нивно спроведување. Ова го покажа последниот самит во Берлин, каде нема договор беше донесена со една одлука за операционализација на принципите на овие четири слободи, бидејќи отсекогаш имало некои надмудрувања, блокирање на администрацијата, одложувања “, објаснува Азески.

Како пример, тој наведува дека „One Stop Shop“ на граничниот премин Табановце – Прешево, основана во август 2019 година и денес, и по две години, функционира на стар начин.

Азески наведува дека, како човек со долго деловно искуство во регионот, смета дека бирократското опкружување ја попречува економијата и дава примат да се формира, а не содржина.

„Потребни ни се конкретни чекори кои едноставно ќе го решат прашањето за инфраструктурата меѓу нашите земји, ќе овозможат меѓусебно признавање на сертификати и други документи, заеднички настап на трети пазари, заеднички производи, елиминирање на сивата економија и корупција, намалување на државните трошоци и подобрување на животниот стандард“, рече тој за Танјуг.

Најавената иницијатива на претседателот на Србија, Александар Вучиќ, за формирање на т.н. „брзите ленти“ за побрз премин на луѓето од регионот на граничните премини се оценува како добра.

Тој, сепак, додава дека приватниот сектор, во времето на дигитализацијата и најсофистицираните решенија за следење на нелегалните криминални активности, сака да ги елиминира граничните премини и долгите редици камиони, кои, како што наведува, постојат само кај нас.

Одговарајќи на прашањето што предлага Стопанската комора на Северна Македонија со цел да им се олесни на бизнисмените, тој вели дека оваа комора не само што има предлози, туку има и конкретни резултати на тоа поле.

„За 25 години од проблемот со името со Република Грција, економијата работеше, Грција беше нашиот втор инвеститор и трет трговски партнер, а ние бевме мостот што ги одржуваше односите без никакви проблеми веќе четвртина век. Ова е конкретен позитивен пример, признат од сите и се заснова на факти и бројки “, вели Азески.

Тој додава дека бизнисмените градат мостови помеѓу, како што наведува, феудалните концепти на фрустрирани земји на Балканот и вели дека им е доста од затвореност, корупција, сива економија, ефтина работна сила.

„Веќе нема да бидеме понижувани дека сме неспособни да се интегрираме во меѓународната заедница и дека некој однадвор треба секогаш да ги решава нашите проблеми“, посочува Азевски.

Затоа, потенцира претседателот на Стопанската комора, нивната порака од собирот ќе биде јасна и ќе бара „да се отвори Балканот, да се затвори историјата, да се обединат деловните активности и да се донесат одлуки за спроведување без оглед на отпорот на конзервативните сили“.

Слични содржини