„Балкан барометар 2021“: Пад на довербата во ЕУ на македонските граѓани

од Берта Китинска

Според последното истражување на „Балкан барометар 2021“ на Регионалниот совет за соработка, поддршката за пристапување во Европската унија во Македонија е падната за 53 отсто.

На прашањето дали мислите дека членството во ЕУ ќе биде добра работа, лоша работа или ниту добра, ниту лоша работа за вашата економија, 53 отсто од испитаниците од Македонија одговориле дека ќе биде добра работа, 33 отсто дека ќе биде ниту добра, ниту лоша работа, а 11 отсто дека ќе биде лоша работа.

Поддршката за членство во ЕУ во Македонија секогаш била над 70 отсто.

Слични содржини