Борел: Немаме друг избор освен да соработуваме со Талибанците

од Nikola Popovski

Европската унија нема друг избор освен да разговара со новите талибански владетели во Авганистан, а Брисел ќе се обиде да се координира со владите на членките со цел да го организира своето дипломатско присуство во Кабул, изјави денеска високиот претставник за надворешни работи на ЕУ, Жозеп Борел.

„Авганистанската криза не е завршена“, рече Борел пред Европскиот парламент во Стразбур. Шефот на дипломатијата на ЕУ рече дека тие немаат друга опција освен да соработуваат со Талибанците.

„За да имаме каква било шанса да влијаеме на настаните, немаме друг избор освен да соработуваме со Талибанците“, рече Борел.

Министрите за надворешни работи на ЕУ ги поставија условите за повторно воспоставување хуманитарна помош и дипломатски врски со Талибанците, кои ја презедоа контролата врз Авганистан на 15 август, вклучително и почитување на човековите права, особено правата на жените.

„Можеби е чист оксиморон да се зборува за човековите права, но тоа е она што треба да ги прашаме“, рече тој.

Борел им порача на пратениците од ЕУ дека блокот треба да биде подготвен да ги прими Авганистанците кои се обидуваат да влезат во Европа доколку Талибанците им дозволат на луѓето да заминат, иако рече дека не очекува дека миграциските рути ќе бидат толку големи како во 2015 година.

Европската комисија планира да обезбеди средства од владите на ЕУ и заеднички буџет од 300 милиони евра за оваа и следната година за да го отвори патот за преселување на околу 30.000 Авганистанци.

Слични содржини