Борел: Руската влада сака да ги дестабилизира Унијата и нејзините членки

од Vladimir Zorba

Европската унија мора да зборува со еден глас кон Русија, со која не може да смета на подобрување на односите наскоро, изјави високиот претставник на ЕУ за надворешни работи и безбедносна политика Жозеп Борел, додека руско-американскиот самит се одржува во Женева.

„Русија не сака да разговара со Европската унија, претпочита да разговара директно со некои членки кои се важни во нејзините очи. Европската унија мора да покаже единство со цел да ја принуди Русија да разговара со неа“, рече Борел.

Тој во средата презентираше документ за односите на ЕУ со Русија со препораки како да се подобри спроведувањето на европската политика кон Русија. Лидерите на земјите-членки на ЕУ ќе разговараат за овие препораки на самитот следната недела.

„Ако земјите-членки ги одобрат овие препораки, тие ќе треба да осигурат дека тие се следат и дека не дозволуваат Русија да не разделува“, рече Борел

Тој посочи дека не треба да се очекуваат подобри односи меѓу ЕУ и Русија толку брзо.

„Во сегашните околности, обновено партнерство меѓу Русија и ЕУ, што ќе овозможи поблиска соработка, се чини далечна иднина“, рече високиот претставник.

За решавање на стратешкиот предизвик поставен од Русија, Комисијата и високиот претставник за надворешни работи и безбедносна политика предлагаат Унијата истовремено да го отфрли руското однесување, да изврши притисок и да се вклучи во дијалог со Русија за да го придобие рускиот врв на поконструктивен ангажман.

„Неопходно е да се запре непродуктивниот тренд во нашите односи“, вели Борел.

Доколку дозволат политичките услови, би постоел значителен потенцијал за соработка меѓу ЕУ и Русија.

„Но, руската влада активно ги извршува целите што одат во спротивна насока. Честопати го предизвикува и ги поткопува меѓународното право и клучните принципи на ОБСЕ и Советот на Европа. Се обидува да влијае, да се меша и да ги дестабилизира ЕУ и нејзините членки и нашите партнерски земји. Се повеќе користи политичка репресија, загрозувајќи ги човековите права и основните слободи со цел да се зачува сегашниот политички и економски поредок во земјата“, рече Комисијата.

ЕУ најавува дека ќе ги осуди кршењата на човековите права и ќе посочи дека Русија упорно го крши меѓународното право во Украина, Грузија и на други места.

Исто така, ќе продолжи да одговара соодветно на злонамерните потези на руската влада, вклучително и хибридните закани и ќе се обиде да ги ограничи ресурсите што ги користи руската влада за да ја спроведе својата нарушувачка надворешна политика.

Комисијата нагласува дека Унијата мора да стане силна и издржлива за да се спротивстави на руските обиди да ги поткопа нејзините интереси.

Предложено е Унијата да ги развие своите одбранбени способности и сајбер-способности против хибридни закани и да го искористи подобро оружјето обезбедено со енергетската транзиција во Европа.

Слични содржини