Бугарија го повлече својот амбасадор од Македонија

од Vladimir Zorba

„Бугарскиот амбасадор во Македонија, Ангел Ангелов ќе остане надвор од државата додека Софија не види знаци на промена. Цинично е да се разговара за проекти со РСМ додека Христијан Пендиков лежи во болница“, изјави министерот за надворешни работи на Бугарија, Николај Милков, јави БГНЕС.

Милков денеска беше сослушан на седница на Комисијата за надворешна политика. Претседателката на Комисијата, Екатерина Захариева, на расправата го покани и амбасадорот Ангел Ангелов. Рочиштето се одвива во позадина на бруталното претепување на Христијан Пендиков.

„Доколку РСМ продолжи вака да се однесува, можно е повторно да ставиме вето. Цинизам е да се разговара за проекти за еко-патеки со земјата додека Пендиков е во болница“, рече Милков.

Ако С.Македонија сака да продолжи по европскиот пат, мора да ги исполни своите обврски, Бугарија мора само да ја следи оваа реализација, нагласи тој.

Милков појасни дека „сме отворени за дијалог доколку во РСМ се разговара за проекти за заштита на Бугарите и тие ќе бидат на дневен ред“.

„Ако тоа не се случи, можеме да ги спречиме другите меѓувладини тела“, нагласи Милков и продолжи: „Не може додека Христијан Пендиков лежи во болница да добива закани по неговиот живот, тоа зборува за целосна неказнивост и убедување дека овие луѓе нема да бидат идентификувани од властите на РСМ. Во рамките на сите меѓународни организации, на билатералниот дијалог, на ЕУ, прашањето ќе се постави пред Организацијата за безбедност и соработка, како и пред Советот на Европа. Работите не можат да продолжат како што беа. Мора јасно да се сфати дека и работите мора да се променат, ќе разгледаме низа компоненти и елементи на нашата билатерална соработка“.

Во врска со зборовите на претседателот Стево Пендаровски, дека бугарските граѓани не треба да влегуваат на македонска територија за време на прославата на роденденот на Гоце Делчев на 4 јануари, Милков прецизира дека МВР мора да ги решат овие прашања за да се избегнат вакви провокации.

„Нашиот амбасадор ќе биде надвор од РСМ додека не видиме знаци за некаква промена и можност тој да се врати. Ова е знак на цврст став дека не може да продолжи вака повеќе. Имаме многу декларации, но сакаме дејствија – казнување на лицата кои направиле злосторства врз Бугарите во РСМ. Сите се сеќаваме како пироманот на бугарски клуб во македонската земја доби условна казна, а потоа пееше на тамошните митинзи. Така стана народен херој“, потсетува Милков.

Слични содржини