Д-р Радовановиќ: Наместо официјалните шестмина, на 2 јули во Србија починаа 52 лица (ВИДЕО)

од Aleksandar Petrovski

Секојдневно има многу повеќе позитивни на корона, познато е дека бројот на починати и бројот на заразени е намален неколку пати и дека има многу заташкување, рече вчера српскиот епидемиолог Зоран Радовановиќ, оценувајќи го тоа како „морален пад на неговите колеги“.

Забележувајќи дека има одредени и јасни критериуми, но дека тие се прекршени, Радовановиќ го наведе примерот за бројот на починати на 2 јули, кој беше официјално објавен, а кој не се согласува со реалниот број на смртни случаи тој ден од коронавирус.

„Ако би ви кажал дека на 2 јули официјално имало шест смртни случаи во Србија и дека вистинскиот број бил 52, тогаш ќе ме прашате како го знам тоа, а потоа треба да го откријам идентитетот на колегата од Клиниката за инфективни болести кој се бореше осум часа со повеќе починати, знае колку има во другите болници и одеднаш го гледа извештајот – само шест и тогаш ќе му зоврие “, вели Радовановиќ.

Тој претставува, како што вели, рамо за плачење, многу колеги му се јавуваат на телефон, тие пријавуваат повеќе смртни случаи отколку што било најавено.

„Колешки ми се јавуваат кои не ги познавам од југот на Србија вели дека пет лица починаа на нашите гради минатата ноќ. Јас ги пополнив формуларите, значи тоа се од ковид и тоа не се појавува во извештаите“, додава Радовановиќ.

Тој додава дека секој ден има многу повеќе позитивни од 300 колку што се објавени, и дека во тие 7.000 или 9000 тестирани треба да бидат вклучени не само PCR, туку и серолошки тестови.

„Има толку многу забошотување, но се знае дека е повеќекратно е намален и бројот на починати и бројот на заразени во Србија, се знае како треба да биде и сето тоа е јасно. Тоа е моралниот пад на моите колеги “, заклучи Радовановиќ.

 

loading...

Слични содржини