Ердоган има сериозен проблем…со алкохолот

од Vladimir Zorba

Ердоган има сериозен проблем со алкохолот. Во исто време, турскиот шеф на државата воопшто не консумира алкохол. Уште повеќе, на целата претседателска палата, со повеќе од 1.000 соби, строго е забрането пиење алкохол. Пред неколку години, Ердоган објави дека заповедите на Алах забрануваат консумирање алкохолни пијалоци. Во тоа време, неговата партија штотуку донесе закон со кој се ограничува потрошувачката на алкохол на јавни места и рекламирање алкохолни пијалоци.

„Чудо од пијалок, ве претвора во поет“

Општо: ако зависеше од Ердоган, цела Турција одамна ќе станеше зона без алкохол, а Турците ќе пиеја само ајран од утро до вечер, за кој Ердоган вели дека е единствениот турски национален пијалок. Сепак, многу Турци не се согласуваат. Според нив, националниот пијалок на Турција е анасонска ракија, што, сепак, неодамна зема се повеќе жртви – поради различните видови фалсификати, во кои ракијата се меша со поевтин алкохол – од дезинфекциони средства и детергенти.

Страста на Турците кон алкохолот има длабоки корени – земјата сè уште е наследник на Отоманската империја, каде алкохолните пијалоци беа високо ценети. Основачот на Турската Република, Кемал Ататурк, исто така беше љубител на ракијата. „Чудо од пијалок, ве претвора во поет“, рече Ататурк, кој почина од цироза во 1938 година.

За да ги одврати своите сонародници од алкохолизам, Ердоган постојано ги зголемува акцизите. Од доаѓањето на власт, цените на ракијата се зголемија за дури 2.000%. Шише, пак, чини колку десетина од минималната плата во Турција. „Шише ракија подлежи на акциза од 234%, а кога ќе купите стомна пиво, која чини 10 лири, дури 6 одат за данок“, рече турскиот опозициски политичар Озгур Озел.

Но, во сегашно време на економска криза, на државниот буџет итно му се потребни парите собрани благодарение на акцизата за алкохол. И така, се случува нешто парадоксно: државата на Ердоган станува даночен алкохоличар, иронично забележува Озел.

Криумчарење и опасни фалсификати

Високите цени не ги спречуваат Турците од алкохол: наместо да престанат да пијат ракија, многу од нив почнаа сами да ја произведуваат. Особено Измир стана познат како главен град на фалсификати на алкохол. Сепак, овој развој има и мрачна страна: за само една недела во октомври, 60 лица во Турција починаа како резултат на употреба на фалсификати.

И друга последица од неверојатно високите цени на алкохолот: Турците се повеќе се свртуваат кон криумчарење, а голем дел од нелегално увезениот алкохол доаѓа од Бугарија.

Слични содржини