Европратеник потврди: Постои НОН-ПЕЈПЕР за Западен Балкан

од Stefanija Kuzmanovska

Унгарскиот европратеник Андор Дели го потврди постоењето на нов неофицијален документ, таканаречен „нон-пејпер“ направен од земјите од Вишеградската група и Австрија, кој повикува на вклучување на земјите од Западен Балкан во разговорите за иднината на ЕУ

„Од овој нон-пејпер и целата иницијатива, апсолутно е јасно колку е важно проширувањето кон Западен Балкан за Унгарија, како и за другите земји од Вишеградската четворка и Австрија“, рече Дели за „Танјуг“.

Тој наведува дека целта на документот наменет за институциите на ЕУ е стратешкото вклучување на земјите од Западен Балкан во процесите што ќе влијаат на иднината на ЕУ, како што е Конференцијата за иднината на Европа, и тоа во сите пет тематски области.

„Лично, мислам дека би било исклучително важно и би било исклучително добра порака за граѓаните од регионот, бидејќи како и граѓаните на земјите-членки на ЕУ тие би можеле да го искажат своето мислење и веќе би биле активно вклучени во креирањето на правецот на развој на иднината на ЕУ “, рече Дели.

Дипломатски извори претходно соопштија дека неофицијален документ изготвен од министрите за надворешни работи на Унгарија, Словачка, Чешка, Полска и Австрија е испратен во Брисел, вклучително и Европската комисија и комесарот за проширување на ЕУ, Оливер Вархеи.

За разлика од претходните „нон-пејпери“ кои предлагаа промена на границите на регионот и решавање на отворени прашања, овој документ поддржува побрза и поголема интеграција на регионот во ЕУ.

Слични содржини