Индијанското племе Чироки бара од „Jeep“ да го смени името на возилото

од Nikola Popovski

Поглавицата на американското индијанско племе Чироки, Чак Хоскин, побара од американската компанија Џип да го смени името на нивното познато возило, моделот Чироки, кој се произведува скоро 50 години.

 

Како што рече Хоскин, дојде време да се смени името на овој автомобил и додаде дека тој не толерира компанијата да го користи името Чироки.

 

“Мислам дека дојде време во оваа земја компаниите и спортските тимови да ги повлечат имињата, фотографиите и маскотите на Индијанците од своите производи, маици и тимови. Сигурен сум дека никој нема лоша намера во сето ова, сепак, не чувствуваме чест да „Автомобилот го носи името на нашето племе затоа што трае подолго отколку што е основана компанијата Џип“, рече Хоскин.

 

Тој додаде дека не очекува Џип веднаш да го смени името, но нагласи дека племето не одобрува употреба на името Чироки за таа намена.

 

Џип, исто така, објави дека имињата на нивните автомобили се внимателно избрани и дека тие одлучиле да именуваат еден модел Чироки со цел да им оддадат почит на Индијанците заради нивната благородност, храброст и гордост.

 

„Најдобар начин да не почестат е да дознаеме повеќе за нашата влада, нашата улога во оваа земја, нашата историја, култура, јазик и да имаме конструктивен дијалог со племињата признати од федералната влада и нивната култура“, рече Хоскин.

 

Џип го претстави SUV моделот Чироки во 1974 година, по што следеа неколку модели.

loading...

Слични содржини