Институт Пастер: Вакцината Фајзер е помалку ефикасна против индискиот сој

од Берта Китинска

Вакцината Фајзер произведува антитела кои можат да го неутрализираат индискиот вид на коронавирус, но сепак со малку намалена ефикасност според лабораториските тестови, покажува студија на истражувачи од Францускиот институт Пастер

Кај лицата вакцинирани со две дози вакцина Фајзер / Бионтек, антителата присутни во крвниот серум се ефикасни против англискиот род на вирусот, но се малку помалку ефикасни против индискиот вид, според наодите од студијата, кои се појавија на порталот пред објавувањето на BioRxiv.

„Иако ефективноста е малку намалена, според лабораториските тестови, вакцината Фајзер веројатно штити“, изјави коавторот на студијата и директор на одделот за вируси и имунитет на Институтот Пастер во Париз, Оливија Шварц.

Истражувачите исто така ја тестирале ефикасноста на вакцината АстраЗеника на овие соеви, но само кај луѓе вакцинирани со само една доза од вакцината, бидејќи во моментов немаат пристап до примероци со две дози.

Бидејќи втората доза на оваа вакцина се дава по 12 недели и подготовката започна да се користи во ЕУ дури во февруари, други дози започнаа да се даваат дури на крајот на април во Франција, а кај помал број на луѓе затоа што е ограничен на давање на население постаро од 55 години.

Врз основа на една доза, резултатите покажуваат дека вакцината Астразенека, која е ефикасна за англискиот вид на вирус, има многу мал ефект против индиските и јужноафриканските соеви.

Една доза од вакцината се чини дека има малку или воопшто нема ефект врз индискиот вид, велат истражувачите.Индиската варијанта (Б.1.617) беше откриена во Индија во октомври 2020 година и оттогаш се прошири во низа други земји, вклучувајќи го и Велика Британија.

Слични содржини