Интервју со Фасуи: Softelligence е компанија со фокус на клиентите и луѓето

од Берта Китинска

Koмпанијата Softtelligence е вистинското место за младите таленти, кои со помош на инспиративни експерти, може да патуваат, со компетенции, до врвно професионално ниво, вели во интервју за „Локално“, Андреа Фасуи, одговорен за човечки ресурси во Softelligence.

Таа посочува дека „Softelligence“ е компанија со фокус на клиентите и луѓето која ја негува креативноста и вклученоста создавајќи соодветна средина за професионалците кои можат да видат како визиите стануваат реалност .

Неодамна отворивте Центар за испорака во Скопје, како дел од компанијата Softelligence. Кои вредности треба да ги исполнува кандидатот за да биде дел од вашата компанија?

-Во Softelligence ја цениме љубопитноста, заедништвото, страста за работа, автентичноста, почитта, ориентацијата кон клиентите, искреноста, лојалноста, бестрашноста и секако, квалитетот на нашата работа. Ги бараме овие вредности во рамки на луѓето кои избираат да бидат дел од нашиот тим.

Сепак, како бренд на европска компанија имате одредена работна култура. На што се заснова оваа организациска култура?

-Softelligence е компанија со фокус на клиентите и луѓето. Softelligence ја негува креативноста и вклученоста и создава соодветна средина за професионалците да видат како визиите стануваат реалност преку изразување и спроведување на нивните идеи. Softtelligence е вистинското место за младите таленти, кои со помош на инспиративни експерти, може да патуваат, со компетенции, до врвно професионално ниво.

Дали „работата на далечина“ станува фундаментална вредност или пречка за функционирањето на компаниите во 21 век?

-„Работата на далечина“ дојде со предност во потрагата по различни пазари, различни градови, земји. Пристап до таленти од области за кои претходно не би помислиле. Но, има и предизвици, од кои најважен е да се натпреварувате со светските компании.

Дали сите вработени ја делат визијата на компанијата и како успевате да им ја пренесете на уникатен начин?

-Веруваме дека повеќето од нашите колеги ја споделуваат визијата и вредностите на компанијата. Во спротивно, тие не би биле тука. Честопати на интервјуата им кажуваме на кандидатите дека „не веруваме во добри компании и добри вработени, туку веруваме во совпаѓање или неусогласеност“.

Секој вработен поминува низ програма за обука. Дали сите тие се поврзани со бизнисот или има обука поврзана со културата на компанијата, вредноста, визијата и односот кон колегите, клиентите и менаџерскиот тим?

-Го поддржуваме растот на нашите колеги преку технички и деловни обуки, но веруваме и дека исто толку важен е и личниот развој. Имаме различни програми кои даваат рамка за развој на емоционална интелигенција, комуникација, емпатија и самоувереност.

ИТ заедницата е навистина прекрасна заедница. Како би го опишале врз основа на вашето досегашно искуство?

-Да, тоа е вистина. Горда сум што гледам колку се интелигентни моите колеги, горда сум што ги гледам нивните резултати и влијанието што го произведуваат во бизнисот. И исто така, горди кога го славиме нашето заедништво низ забавни моменти. Да се биде HR во ИТ не е лесно, затоа што се натпреваруваме со многу компании во регрутирање и задржување на нашите луѓе, но вреди да се трудиме да бидеме опкружени со прекрасни луѓе.

Т.С.

Слични содржини