Изненадувачки резултати: Научниците откриваат во кои случаи маските не штитат од коронавирус?

од Берта Китинска

На прв поглед, изненадувачките резултати од новата студија објаснуваат зошто во некои случаи луѓето кои носат маски имаат поголем ризик од инфекција од оние кои не носат.

Ако носењето маски не е придружено со соодветно насоки за правилна употреба, тоа во пракса може дури и да доведе до поголема инфекција, покажа американско истражување засновано врз неколку други студии на ковид 19.

Податоците од истражувањето собрани од возрасните кои живеат во северозападен Вермонт беа комбинирани со резултатите од тестирање на групи потенцијално заразени лица со кавид 19. Со овој двоен пристап, истражувачите успеаја да утврдат кои однесувања и околности го зголемуваат ризикот на испитаниците да се разболат. Студијата, штотуку објавена во престижниот журнал за медицинско истражување на Интернет (JMIR), беше спроведена од тим здравствени професионалци од Медицинскиот факултет на Универзитетот во Вермонт, во соработка со здравствени работници од тој град. Научниците веруваат дека препораката да се носат маски со цел да се намали ширењето на ковид 19 е недоволна, т.е. дека тоа претставува само првиот чекор.

Бројот на контакти е сè уште најважен Клучен фактор на ризик за поголемо пренесување на болеста бил бројот на дневни контакти што учесниците ги имале со други возрасни и постари лица, а тоа доведе до уште некои наоди. Најинтересно е секако дека оние кои носеле маски имале повеќе дневни контакти во споредба со оние кои не, што резултирало со поголема инфекција. Елин ван ден Брук-Алтенбург, доцент на Одделот за наука и јавно здравје и потпретседател на Одделот за радиологија на Медицинскиот факултет Ларнер, кој е и главен истражувач на студијата, има објаснување.

– Станува збор за чиста психологија затоа што кога носите маска, можете да создадете измамен чувство дека сте заштитени, така да влегувате во врски порелаксирано и да имате повеќе контакти со други луѓе – вели таа и додава дека препораките за носење маски се неопходни, но не се доволни. – Треба постојано да се повторува дека носењето маска не ви дава никакво „ безбедно поминување“ за да гледате неограничен број луѓе. Ограничен број контакти сепак мора да бидат земени во предвид – наведува таа.

Ако живеете во стан, имате повеќе ризик

Студијата откри дека веројатноста за инфекција е исто така под влијание на животната средина на учесниците во истражувањето. Имено, поголем процент од оние кои живеат во станови се заразени со вирусот во споредба со оние кои живееле во семејни куќи.

– Јасно е: ако живеете во стан, се движите на помал простор и понекогаш може да вклучува контакти со повеќе луѓе отколку кога живеете во семејна куќа и треба да бидете повнимателни за физичката оддалеченост – наведува ван ден Брук-Алтенбург.

loading...

Слични содржини