Актуелно
Почетна / Бизнис / Кина ги надминува САД за стотици милијарди долари во однос на инвестициите во 5G инфраструктура

Кина ги надминува САД за стотици милијарди долари во однос на инвестициите во 5G инфраструктура

Кина е пред Соединетите Американски држави во 5G инфраструктурата, изјави Ребека Фанин, експерт за иновации и ризичен капитал, на конференцијата East Tech West која беше организирана од CNBC во Гуангжу, Кина.

„Почнуваме да гледаме раздвојување меѓу Истокот и Западот со воведувањето на 5G. Кина ги надминува Соединетите држави во однос на милијарди долари, стотици милијарди долари во 5G инфраструктура“, рече Фанин, кој исто така е основач на Silicon Dragon Ventures.

Кон крајот на октомври, Кина започна комерцијално претставување на мрежи од петта генерација на национално ниво. China Mobile, еден од трите најголеми телекомуникациски оператори во земјата, планира да инсталира повеќе од 50.000 основни 5G станици и да лансира 5G комерцијални услуги во повеќе од 50 градови до крајот на годината.

Во исто време, Huawei, најголемиот производител на телекомуникациска опрема во светот, веќе е вклучен во бројни 5G проекти во голем број земји, и покрај притисокот на САД врз своите сојузници да не и веруваат на кинеската компанија.

loading...