Климатските промени ќе уништат 90 отсто од винските региони

од Vladimir Zorba

Ново истражување објавено во списанието Nature Reviews Earth & Environment покажува дека околу 90 отсто од некои од традиционалните региони за производство на вино во светот би можеле да исчезнат во наредните децении поради климатските промени. Научниците открија дека најзагрозени се крајбрежните региони и рамнините на Италија, Шпанија, Грција и јужна Калифорнија, пренесува CBS.

Поточно, тие открија дека прекумерната суша и почестите топлотни бранови предизвикани од климатските промени се одговорни за ризикот за производството на вино во овие региони. Температурата, врнежите, влажноста, радијацијата и нивото на јаглерод диоксид се исто така клучни компоненти на производството на вино, а научниците велат дека тие ќе се променат поради новите климатски услови.

Зголемувањето на температурите може да ги направи другите региони попогодни за одгледување грозје, како што се државата Вашингтон, Орегон, Тасманија и северна Франција. Научниците предупредуваат дека допрва ќе зависи од тоа колку ќе се покачат температурите, а може да има ризик и за зачувување на животната средина доколку во тие региони започне лозарството. Иако ова може да донесе нова форма на економски раст во тие области, луѓето сепак ќе се соочат со екстремни временски услови и неговите влијанија, предупредуваат научниците.

Климатските промени носат ризик од нови патогени и инсекти кои можат да влијаат на земјоделството и на целокупното здравје на животната средина и луѓето. Посувите услови би ја намалиле веројатноста за појава на некои проблеми со винова лоза, како што е мувла, но доколку се случат, епидемијата најверојатно ќе се случи порано и ќе се шири побрзо, покажа студијата.

Како и со сите елементи на климатските промени, адаптацијата е „задолжителна“, велат истражувачите. Производителите на вино ќе треба да ги земат предвид сортите на грозје кои се посоодветни за нивните региони и времето на берба, што не е само неопходно за глобалното снабдување, туку и за севкупниот квалитет на виното.

На пример, климатските фактори влијаат на pH вредноста, содржината на алкохол и нивото на киселост, открија истражувачите. Како што се зголемуваат нивоата на алкохол и pH во виното, нивото на киселост се намалува, што ја прави микробиологијата во пијалокот понестабилна, што доведува до „зголемен ризик од микробиолошко расипување“ и арома на „презрели и/или зготвени овошја“.

– Едно е сигурно. Климатските промени ќе доведат до големи промени во глобалното производство на вино во блиска иднина. Флексибилноста ќе биде од суштинско значење за да се прилагодиме на овие промени“, заклучуваат истражувачите.

Слични содржини