Лазаревска: Вчера се случи фијаско на протестите, присуствуваа само активисти и членови на ВМРО-ДПМНЕ

од Nikola Popovski

ВМРО-ДПМНЕ ниту во Собранието ниту надвор од него, не се откажува од блокадата на реформите во образованието и дигитализацијата на наставниот процес, вели пратеничката од СДСМ, Жаклина Лазаревска.

Според неа, ВМРО-ДПМНЕ со недели како што вели, ја манипулира и лаже јавноста дека ќе се укинуваат предмети, дека учениците ќе останат без учебници, со цел да блокира реформи кои се во интерес на образованието, наставниците и учениците.

„Вчера, повторно се случи фијаско на протестите каде освен активисти и членови на ВМРО-ДПМНЕ немаше други граѓани, што покажува дека јавноста не дава поддршка на деструктивните политики на партијата предводена од Христијан Мицкоски. Новото фијаско на вчерашните протести потврди дека на ВМРО-ДПМНЕ не му се важни учениците, не му е важно образованието, туку важно им е само да ги кочат реформите во образованието. Во таа насока се и најавите за организирање референдум за кои и самите ВМРО-ДПМНЕ знаат дека нема да биде успешен“, потенцира Лазаревска.

Пратеничката од СДСМ смета дека наместо конструктивност, наместо дебата и аргументи, ВМРО-ДПМНЕ преку блокади и деструкции се обидува да закочи се што е во интерес на државата и граѓаните.

„Граѓаните не сакаат ретроградни партии што влечат назад и затоа ВМРО-ДПМНЕ предводена од Мицкоски уште долго ќе биде во опозиција“, истакна Лазаревска.

Слични содржини